Christelijke politiek voor en door jongeren!
 
Ede randje Randstad?

Ede randje Randstad?

Op de zaterdagochtend met een bakje koffie, sla ik de kranten van afgelopen week eens open, soms heb je van die weken dat je amper aan de krant toekomt. Dan is de zaterdag bij uitstek het moment. Terwijl ik een slok van mijn koffie neem valt mijn oog op een artikel in het AD. De volgende artikelkop brengt een lach op mijn gezicht ‘Ede zet vaart achter woningbouw in Kernhem-Noord: ‘Bedoeld voor Edenaren die nu niets kunnen vinden’.

 

Al enige tijd is er een golfbeweging gaande die starters cq jongeren uit Ede verjaagd. De huizenprijzen lopen op, en de huurwoningen zijn amper beschikbaar. Degene die beschikbaar zijn, zijn van een dermate hoge prijs dat het acceptabel wordt voor Edenaren in hart en nieren om bijvoorbeeld de Rijn over te steken.

Wat is dan de reden dat die huizenprijzen zo oplopen? Eigenlijk zijn dat wel mooie ontwikkelingen laat dat wel wezen. De verbinding van en naar de randstad is via het OV enorm goed binnen een uur sta je vanaf Ede in Amsterdam, op Schiphol of Rotterdam. Ook de ligging aan de A12/A30 met aansluiting op de A15 speelt een hoge rol in de keuze van veel mensen om voor Ede te kiezen.

 

Veel mensen vanuit de Randstad kiezen om voorgaande redenen voor Ede. Laten we wel wezen, Ede is een gemeente die voor iedereen toegankelijk is, maar ook voor de Edenaren toegankelijk moet blijven. Dat is wat mij zo blij maakte aan het artikel in het AD

‘’De toekomstige woningbouw is met name belangrijk voor inwoners van Ede die nu geen woonruimte kunnen vinden. ,,Het is bedoeld voor de dochters en zonen van Edenaren die in hun geboorteplaats willen blijven wonen. Voor hen is het nu heel moeilijk om passende woonruimte te vinden.’’ 
Aan de andere kant is Ede zeer in trek bij met name jonge gezinnen uit de Randstad. ,,Dat blijft natuurlijk lastig, want we kunnen geen hek om Ede zetten om de komst van deze mensen tegen te houden. Maar het is duidelijk dat we ook iets moeten doen voor onze eigen inwoners.’’ (Citaat AD)

 

Naast deze woningnood die hier maar ook in heel veel andere plaatsen speelt is er in Ede een enorme leegstand aan winkels. En eerder al plaatste het AD een artikel over een jong gezin wat vanuit de Randstad naar Ede was verhuisd. Die gaven in dat artikel duidelijk aan dat de Ede saai is, en ze niet in het centrum komen om boodschappen te doen, nee dan gaan we wel naar het sfeervollere Wageningen gaven ze aan. Zo help je de Edese ondernemer niet, en ook de Edenaar zelf niet. Die moeten over een tijdje ook verder gaan voor hun boodschappen, omdat degene die hier nieuw komen wonen het centrum niet sfeervol vinden.

Hier ligt voor ons als jongeren een taak. Maak het centrum sfeervol, breng gezelligheid, maar ook voor de makelaars ligt hier een taak. Breng ons Ede niet in de verkoop als ‘Randje Randstad’ zo maken we de huizenprijzen nog onbetaalbaarder en haal je de Edenaren uit Ede. En wat is de gemeente Ede zonder boeren op klompen en de kiel, die het Edese dialect kennen en kunnen spreken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *