Christelijke politiek voor en door jongeren!
 
Kindercollege: duur initiatief van een meester

Kindercollege: duur initiatief van een meester

Een kindercollege in de gemeente Ede? Hoe haalbaar is het? Is het enkel ceremonieel? Laten we kinderen nog wel kind zijn? Is €15.000 niet te veel?

Allemaal vragen die bij mij door mijn hoofd heen spelen wanneer ik de term kindercollege hoor. In Ede is afgelopen donderdag het besluit genomen om een pilotjaar te starten met een Kinderburgermeester, en 2 wethouders uit de groepen 7 en 8 van de basisschool.

Het voorstel is bedoeld om kinderen meer politiek bezig te laten zijn. Zijn kinderen dan niet politiek betrokken? Jawel luidt dan het antwoord van een van de initiatiefnemers, maar dat is enkel tijdens de verkiezingen (Nu zijn die ook bijna ieder jaar, dus betrokken zijn ze zeker).

Wij proberen ieder jaar met een aantal klassen van een aantal basisscholen in de gemeente het gemeentehuis te bezoeken, en daar een gemeenteraadsvergadering na te spelen met actuele onderwerpen.

Is de vorm van een Kinderraad zoals de fractie ook voorstelde geen beter plan? Het is breder, en je kunt er meer kinderen bij betrekken. Het is niet representatief wanneer je 9 dorpen (en Ede natuurlijk) hebt, en er zitten in het kindercollege enkel kinderen uit Ede-Zuid. Dit is niet de werkelijkheid natuurlijk, maar stel dat dat gebeurt wat dan?

Ook al komt dit pilotjaar, wij blijven als SGP Jongeren in Ede betrokken bij de scholen. En waar mogelijk deze kinderen interesseren in de lokale politiek. Daar is een kindercollege helemaal niet voor nodig.

Allemaal vragen die door mijn gedachten malen, maar waar we volgend jaar een antwoord op hopen te hebben, wanneer het pilotjaar voorbij is.

Geschreven door Berry Bouw

Vz. SGPJ-Ede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *